У виграшному становищі перебувають ті приватні забудовники, у яких ще при зведенні коробки будинку є детальний проект інтер’єру кухні та ванної. Адже вже на цьому етапі виконавці робіт починають задавати проблемні питання: на якій висоті виконувати сантехнічні випуски для підключення води або де розмістити гнізда для електричних розеток.
Відсутність продуманого дизайну інтер’єру призводить до спонтанних рішень, а в цих умовах важко уникнути помилок. Плани ванни і кухні, природно, включені в будівельний проект будинку, але, на жаль, досить часто це умовні планування, які спираються на стандартні рішення. Якщо при покупці квартири не особливо замислюються з цього приводу, то початок
оздоблювальних робіт – це останній момент для того, щоб внести зміни у відповідності зі своїми побажаннями.
Якщо використовується проект, якому кілька років, то, швидше за все, він не враховує нові тенденції в облаштуванні кухні. Природно, слід уникати занадто низьких стільниць. Раніше була прийнята стандартна висота стільниці 85 см. Багато дизайнерів і тепер вважають це нормою, а тим часом людство «росте»:
- Зручна висота стільниці – на 15 см нижче зігнутого ліктя. Зазвичай 90-100 см.
- Висота барної стійки – 110-115 см.
- Ширина стільниці барної стійки – мінімум 30 см.
- Загальна довжина робочих поверхонь – не менше 200 см.
Якщо середній зріст дорослих членів сім’ї дорівнює 185 см, то зручніше, щоб стільниці були вище. На жаль, таке планування ще зустрічається, але ж це абсолютно незручно.
Робочі поверхні повинні бути передбачені по обидва боки плити. Планування, коли мийка і плита знаходяться на протилежних стінах теж помилкове. Це непрактично, незручно
і навіть небезпечно. Краще, щоб каструлю можна було переносити від конфорки до мийки над стільницею.
Занадто маленька відстань між плитою і мийкою, між мийкою і холодильником теж помилка. На цьому відрізку нам знадобиться місце для того, щоб викласти продукти або готові страви.
Занадто велика відстань між елементами обладнання — погане рішення. Якщо вони значно віддалені один від одного, то щоденна готовка буде пов’язана з протяжними пішохідними маршрутами. У дуже великих кухнях оптимальним рішенням є організація «острова» або розміщення традиційного столу посередині кухні.
Кухонне обладнання так швидко видозмінюється, що проектування кухні стало спеціалізованою областю дизайну. Цим з успіхом займаються фірми, що виготовляють меблі і продають побутову техніку. Користуватися їх послугами зручно: ви вибираєте конкретне рішення і відразу відомо, як виконати прокладку всіх комунікацій. Планування кухні дійсно варто почати з вибору обладнання, оскільки кухні бувають дуже різного розміру.
Більшість готових проектів орієнтовані на стандартні варіанти обладнання, хоча для багатодітної або просто гостинної родини було б розумніше спочатку передбачити плиту з п’ятьма або шістьма конфорками.
Сучасні мийки також помітно різняться між собою. Вони можуть бути маленькими, на одну чашу (миє посудомийна машина!) або розширеними, з великою поверхнею для миття та обробки овочів. Ви можете вибрати оптимальний варіант мийки відповідно до того, які функції їй відводите.
Дуже великий холодильник з морозильною камерою і висока шафа з системою «карго» може замінити комору для продуктів. Укомплектовуючи кухню, не можна забувати про те, що сортування відходів потребує більше місця в порівнянні з одним відром для сміття.
Якою має бути кухня: відкритого планування або закритого? Багато сучасних проектів залишають це питання невирішеним: замовник сам визначає, відокремити це приміщення або об’єднати його з вітальнею. Важливо, приймаючи рішення, залишатися послідовним.
Традиційна кухня повинна бути просторим приміщенням для сімейної трапези, тому її не слід закривати, якщо в ній насилу поміщається стіл. Модні «острова» і «півострова» в ізольованих кухнях мають сенс тільки в тому випадку, якщо це дуже великі приміщення. Тоді «острів» є сучасним варіантом традиційного столу, за яким могли би обідати одночасно кілька осіб.
Це цікаво знати: Як зробити фартух на кухні
«Острів» і «півострів» підходять для відкритої кухні. Вони можуть стати привабливим елементом інтер’єру, який позначить собою кордон кухні і вітальні, пропонуючи доступну з двох сторін поверхню. Інтегруючу функцію виконує «острів», на якому розміщені різні пристрої, наприклад кухонна плита і мийка. Таке рішення вимагає відповідної підготовки розводки електричних кабелів і водопровідних труб. (Набагато простіше встановити на «острові» електричну плиту, оскільки з газовою багато клопоту.)
Приймаючи рішення про об’єднання кухні з вітальні, необхідно врахувати, що зміст цього рішення дуже далекий від демонстрації немитого посуду. Якщо домашні, які сидять у вітальні, бачать того, хто зайнятий на кухні тільки зі спини, то у них немає з ним нормального контакту.
Відкрита кухня вимагає особливого рішення по підлогового покриття: практичний керамограніт не завжди охоче використовують у вітальні; в свою чергу, красива дерев’яна підлога в кухні завжди буде під загрозою.
Необхідно вибрати матеріал, який добре витримує умови експлуатації на всій поверхні підлоги або продумати спосіб гармонійного поєднання двох видів покриття.
Поєднання керамічної плитки, покладеної ромбом, з паркетом в «ялинку» не буде виглядати естетично, якщо це спеціально не продумано.
Якщо ви плануєте зробити кухню відкритою лише частково, то реалізувати це рішення краще до початку опоряджувальних робіт. Цією символічною «перешкодою» може стати ажурна перегородка, стаціонарна перегородка з отвором нестандартних розмірів або барна стійка, змурована з цегли.
Сподобалась стаття? Підпишись на оновлення сайту >>>
З повагою, адмін сайту “Буд-Інфо“