Дозовані за об’ємом або масою компоненти бетону перемішують. Це один з найважливіших етапів приготування бетону, коли складові компоненти в процесі перемішування необхідно перетворити в однорідну масу. Сухий вихідний матеріал містить значний об’єм повітря. При перемішуванні повітря частково витісняється з суміші, його місце займають більш дрібні частини заповнювача і цемент у вигляді плівки. Починається процес схоплювання цементу або його гідратація. Перемішування забезпечує рівномірний розподіл складових бетонної суміші.

Недостатньо ретельне перемішування – одна з причин недобору бетоном розрахункової міцності. Матеріал перемішують вручну або в бетономішалці.  Найбільш часто повторюваною помилкою при приготуванні бетону вручну є додавання води без перемішування сухої суміші. Перемішування бетонної суміші слід здійснювати вчотирьох. Двоє лопатою накидають компоненти бетону, третій граблями розрівнює вершину конуса, четвертий дозує воду в необхідній кількості. Не можна лити воду з відра, тому що потоки води змивають цемент.

Для першого мокрого перемішування третину необхідної води заливають у суху суміш, Воду, що залишилася, додають для другого мокрого перемішування. Воду наливають із лійки з насадкою, що рівномірно розподіляється по всій суміші. Перемішування вручну слід виконувати на рівному, очищеному від бруду і зволоженому  майданчику.

виготовлення і укладка бетона

Перемішування в бетономішалці – найбільш поширений метод приготування бетону, тому що практично неможливо приготувати вручну бетон у великих обсягах при дотриманні хорошої якості замісів. За принципом дії бетономішалки діляться на дві групи:

  • гравітаційні;
  • з примусовим перемішуванням.

Найбільш поширені в індивідуальному будівництві бетономішалки гравітаційного типу. Вони складаються з барабана, що обертається навколо горизонтальної або злегка похилої осі, в якому перемішується бетон. На внутрішній поверхні барабана розташовані змішувальні лопатки. Для кожної бетономішалки існує оптимальний час перемішування, після закінчення якого отримують гомогенну бетонну суміш. Якщо скоротити час перемішування, то бетон залишається недомішаним.

Інша крайність також небезпечна, оскільки при тривалому перемішуванні суміш розшаровується, тобто добре перемішані частки знову розпадаються і бетонна суміш ділиться на свої складові. Оптимальним термінами перемішування вважають 2-3 хв в залежності від обсягу і типу бетономішалки.

У будівельній практиці найбільш якісний бетон виготовлять на бетонних заводах, тому якщо забудовник має можливість придбати для будівництва будинку бетон заводського приготування, слід цим скористатися. Вища вартість компенсується гарантованою міцністю. Товарний бетон готують в бетономішалках з примусовим перемішуванням, в яких одержують більш рівномірну бетонну суміш з більш високими показниками міцності, ніж у бетономішалках гравітаційного типу.

Це цікаво: укладання бетонної суміші під водою

Найбільш поширений засіб для перевезення бетону – тачка. Однією з частих помилок при приготуванні бетону на будівельному майданчику є неправильний порядок завантаження компонентів в холодну пору року, в результаті чого може знизитися міцність готової суміші. Використовуючи для замішування бетону нагріту до 60-70 ° С воду, слід змішувати її з незамороженим гравієм. При цьому суміш буде мати температуру 20-22 ° С; в неї можна підмішувати цемент.

Змішувати теплу воду спочатку з цементом, а потім додавати щебінь – значить робити помилку. У цьому випадку починається швидке схоплювання цементу, утворюються грудки, суміш погано перемішується, а міцність бетону не досягне розрахункової.


Сподобалась стаття? Підпишись на оновлення сайту >>>

З повагою, адмін сайту “Буд-Інфо